Elk jaar start de Reuzedei met een lezing van de Duurzame Reus in de Terptsjerke
Traditiegetrouw hebben al heel wat beroemde Reuzen de aftrap van de Reuzedei mogen doen. De organisatie van de Reuzedei nodigt altijd iemand uit die landelijk bekend is en een deuk in een pakje boter heeft geslagen op het terrein van Duurzaamheid. De kerk zit vanaf de eerste lezing altijd afgeladen vol, het heeft in Fryslân al geleid tot veel inspiratie!

Diederik Samsom Reus 2017

Dit jaar is Diederik Samsom de Reus. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 kreeg Samsom een hoge plek op de kandidatenlijst van de PvdA en werd hij direct gekozen in het parlement. Hij was van 2003 tot 2011 woordvoerder milieubeleid. Verder heeft hij zich als Kamerlid beziggehouden met energiebeleid, infrastructuur en ontwikkelings-samenwerking. Samson was eerder directeur van het groene energie-bedrijf Echte Energie en campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom lijsttrekker voor de PvdA. Zijn partij behaalde 38 zetels. Dat waren er acht meer dan bij de voorlaatste verkiezingen, maar net niet genoeg om de grootste partij van Nederland te worden. De ruime zetelwinst voor de PvdA was opmerkelijk, aangezien de partij enkele weken vooraf aan de verkiezingen in de peilingen op minder dan twintig zetels stond. Het uiteindelijke hoge zetelaantal werd door de media op het conto geschreven van Samsom. Volgens de pers en een meerderheid van de tv-kijkers presenteerde Samsom zich als beste tijdens de lijsttrekkersdebatten.

Politicus van het jaar in 2012, winnaar van de Nationale IQ-test en twee keer winnaar van de Nationale Nieuwsquiz … genoeg om Reus te worden genoemd! December vorig jaar verliet Samson de politiek. Wat doet de geboren Leeuwarder, nu woonachtig in Leiden, tegenwoordig? Gaat hij zich weer meer inzetten voor het klimaat, zoals zoveel ex-politici? U gaat het uit zijn eigen mond horen op de Reuzedei!

baseickhoutBas Eickhout Reus 2016

De Reuzedei gaat haar 6e editie in. Het is een traditie geworden om beroemde Nederlanders die hun sporen hebben verdiend in Duurzaamheidsland naar de Reuzedei te halen. Dit jaar is Bas Eickhout de Reus. Hij staat al jaren in de Trouw Duurzame-top 100 en in 2014 zelfs op de eerste plaats. Bas is een politicus, maar geen gewone. Bas is voor GroenLinks lid van het Europese Parlement en hij wordt gezien als de meest invloedrijke politicus op het gebied van energie en Klimaatbeleid. Een kort interview met deze Reus:

Wanneer is het eigenlijk begonnen, die duurzame bevlogenheid? 
“Op de basisschool was het er al. Ik had altijd interesse in bedreigde diersoorten, de grote soorten dan hè, dat afslachten van neushoorns, olifanten, walvissen, zeehonden. Ik kon er niet tegen. Hoe wij als mens omgaan met die grote, maar zo kwetsbare dieren. Ik heb er een keer een spreekbeurt over gehouden op de basisschool. Daar stond normaal een half uur voor. Maar ik was een uur en een kwartier aan het woord. De leerkracht liet me mijn verhaal afmaken, blijkbaar was het niet te saai.”

“In mijn jonge jaren wilde ik me bij Greenpeace aansluiten om met kleine rubberbootjes walvisvaarders te gaan blokkeren. Maar ik kwam er achter dat ik misschien toch niet zo’n held ben. Ik bedacht dat ik er misschien beter voor ben toegerust om met mijn hersenen te proberen de wereld te redden.”

Hoe ziet Nederland er op het gebied van energie en klimaat uit in 2050?
“We staan op een belangrijk scharnierpunt. We staan aan de vooravond van een transitie naar een andere economie. We zijn nu zo ver dat we kunnen groeien naar een circulaire economie, waarin we onze grondstoffen hergebruiken en lokaal kunnen produceren. De mogelijkheden voor afvalscheiding, van het hergebruiken van grondstoffen, het hernieuwbaar maken van energie zijn enorm verbeterd. Maar nu moeten we dan ook doorpakken. We moeten naar een economie waarin energie zwaarder wordt belast als je meer gebruikt.

Ruud Koornstra Reus 2015

 

 

 

 

 

Dr. Prof. Jan Rotmans Reus 2014

 

 

 

 

 

 

Marjan Minnesma Reus 2013

 

 

 

 

 

 

 

Wubbo Ockels Reus 2012