Elk jaar start de Reuzedei met een lezing van de Duurzame Reus in de Terptsjerke
Traditiegetrouw hebben al heel wat beroemde Reuzen de aftrap van de Reuzedei mogen doen. De organisatie van de Reuzedei nodigt altijd iemand uit die landelijk bekend is en een deuk in een pakje boter heeft geslagen op het terrein van Duurzaamheid. De kerk zit vanaf de eerste lezing altijd afgeladen vol, het heeft in Fryslân al geleid tot veel inspiratie!

Reuzen 2019

Voorgaande jaren hebben we al wat coryfeeën op het gebied van duurzaamheid voorbij zien komen als Duurzame Reuzen op de Reuzedei in Akkrum. Dit jaar doen we het even anders. Onder het mom van Kromme Knilles en Manke Meine vinden we het toepasselijk om dit jaar niet één, maar twee Reuzen voor te stellen. Ze zijn zeer verschillend, maar beide met hetzelfde doel: een duurzame toekomst!

Hans Achterbosch

is een zeer veelzijdige ondernemer, architect, duurzaamheidspionier, inspirator, visionair en bovenal avonturier. Wat is er voor de generaties na ons en een goede toekomst echt nodig? Het antwoord daarop leidt hem in zijn handelen, daarin geïnspireerd door de woorden van Abraham Lincoln ‘Whatever you are, be a good one’. De grote urgenties om daadwerkelijk met nieuwe innovaties te komen, laat hij zien door CO2 neutraal te bouwen, door het ontwerpen van energie leverende gebouwen en het sturen op een meer circulaire economie c.q. architectuur. Door zijn zorgen te beschouwen en het publiek te confronteren met indrukken en getallen, neemt hij ons mee in zijn ervaringen tijdens klimexpedities en deelt hij zijn inzichten die hebben geleid tot prachtige projecten in binnen en buitenland. Een lezing met inspirerende voorbeelden, schokkende feiten en praktische oplossingen.

 

 

 

 

Ferd Crone

al meer dan 10 jaar Burgemeester van Leeuwarden. Toekomstig lid van de 1e kamer voor de PVDA – een kans die in 2018 op zijn pad kwam – een grote eer en in een belangrijkere positie dan ooit. Crone heeft een groot groen hart aan zijn burgemeesterschap overgehouden met een duidelijk actie-instelling. Als burgemeester kan hij dat achter de schermen als geen ander in praktijk brengen. Voor veel mensen is het onbekend welke grote bijdrage Crone heeft geleverd om Friesland als koploper voor Duurzaamheid op de kaart te zetten. Daarover gaat Ferd Crone in Akkrum een boekje open doen. Een boeiende spreker, met aanstekelijke Westerse humor die ons Friezen goed past. De eretitel ‘Groenste burgemeester van Nederland’ komt hem zonder twijfel toe. En deze groenste Burgemeester van Nederland, neemt afscheid… op de Reuzedei!

 

 

 

 

Deze 2 Reuzen zijn een waardige aanvulling aan onze lijst en zullen het publiek meenemen en inspireren. Precies datgene waar wij als Reuzedei voor staan. Want met elkaar moeten we zorgen voor een betere en vooral duurzame toekomst. Ook jij kan daar aan bijdragen. Kom 1 juni naar de Terpstsjerke in Akkrum, dit wil je niet missen!

 

Jan Terlouw Reus 2018

Uitgesproken, divers en vol vertrouwen – Jan Terlouw – een markant mens met een uitgebreide staat van dienst. Bij veel mensen vooral bekend van de kinderboeken: ‘Koning van Katoren’, ‘Briefgeheim’ en ‘Oorlogswinter’. Zijn staat van dienst beperkt zich echter niet tot alleen schrijven. Ook in de politiek heeft hij een uitgebreide loopbaan. Begonnen als gemeenteraadslid in Utrecht, Tweede kamerlid en later als minister voor Economische zaken en Vicepremier in het kabinet Van Agt.

Momenteel is hij veelvuldig in het nieuws. Een bewuste keuze om actief lezingen te geven. Een oproep tot actie om de milieucrisis op te lossen. Het schrijven van zijn Boekenweekessay ‘Natuurlijk’ en de recente documentaire ‘Het is zo simpel’ waarin hij een kijkje in zijn leven geeft en ook andere duurzame pioniers aan het woord komen. Jan Terlouw zegt: ‘Duurzaam moet en duurzaam kan’. Een duurzame wereld is zijn missie. Als Reuzedei steunen wij deze missie volledig. We zijn dan ook vereerd om Jan Terlouw op 12 mei a.s. in Akkrum welkom te mogen heten. Waar hij het startschot gaat geven van alweer de 8ste editie van de Reuzedei, het evenement van Noord-Nederland, waar duurzaam leven, wonen en werken centraal staan.

De eretitel van duurzame Reus 2018 past hem. De constante oproep, zijn onvermoeibare missie is vooral op de jeugd gericht. We zijn de natuur aan het vernietigen. De politiek heeft te veel macht aan de markt overgelaten en hebben daardoor invloed laten gaan, waardoor het tij moeilijk te keren zal zijn. Hij heeft veel vertrouwen gekregen in de jeugd. De 40-ers en 50-ers zijn van de wederopbouw-generatie. Een generatie die gewent is dat het steeds beter gaat. De jeugd kijkt daar heel anders tegenaan. Het is hun toekomst. Volgens Jan Terlouw kan het tij wel keren, als we anders gaan handelen. Hij heeft zelf geen directe verantwoordelijkheid meer, maar voelt zich als een staatsburger met verantwoordelijkheidsgevoel. In zijn lezingen brengt hij dit alles naar voren. In heldere verwoordingen weet hij de vinger op de zere plek te leggen en mensen te inspireren met de wetenschap dat er oplossingen zijn. In zijn Boekenweekessay weet hij dit over te brengen: ‘We zullen de natuur tegemoet moeten treden als onze partner, niet als onze slaaf”, schrijft hij.

 

Diederik Samsom Reus 2017

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 kreeg Samsom een hoge plek op de kandidatenlijst van de PvdA en werd hij direct gekozen in het parlement. Hij was van 2003 tot 2011 woordvoerder milieubeleid. Verder heeft hij zich als Kamerlid beziggehouden met energiebeleid, infrastructuur en ontwikkelings-samenwerking. Samson was eerder directeur van het groene energie-bedrijf Echte Energie en campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom lijsttrekker voor de PvdA. Zijn partij behaalde 38 zetels. Dat waren er acht meer dan bij de voorlaatste verkiezingen, maar net niet genoeg om de grootste partij van Nederland te worden. De ruime zetelwinst voor de PvdA was opmerkelijk, aangezien de partij enkele weken vooraf aan de verkiezingen in de peilingen op minder dan twintig zetels stond. Het uiteindelijke hoge zetelaantal werd door de media op het conto geschreven van Samsom. Volgens de pers en een meerderheid van de tv-kijkers presenteerde Samsom zich als beste tijdens de lijsttrekkersdebatten.

Politicus van het jaar in 2012, winnaar van de Nationale IQ-test en twee keer winnaar van de Nationale Nieuwsquiz … genoeg om Reus te worden genoemd! December vorig jaar verliet Samson de politiek. Wat doet de geboren Leeuwarder, nu woonachtig in Leiden, tegenwoordig? Gaat hij zich weer meer inzetten voor het klimaat, zoals zoveel ex-politici? U gaat het uit zijn eigen mond horen op de Reuzedei!

 

 

baseickhoutBas Eickhout Reus 2016

De Reuzedei gaat haar 6e editie in. Het is een traditie geworden om beroemde Nederlanders die hun sporen hebben verdiend in Duurzaamheidsland naar de Reuzedei te halen. Dit jaar is Bas Eickhout de Reus. Hij staat al jaren in de Trouw Duurzame-top 100 en in 2014 zelfs op de eerste plaats. Bas is een politicus, maar geen gewone. Bas is voor GroenLinks lid van het Europese Parlement en hij wordt gezien als de meest invloedrijke politicus op het gebied van energie en Klimaatbeleid. Een kort interview met deze Reus:

Wanneer is het eigenlijk begonnen, die duurzame bevlogenheid? 
“Op de basisschool was het er al. Ik had altijd interesse in bedreigde diersoorten, de grote soorten dan hè, dat afslachten van neushoorns, olifanten, walvissen, zeehonden. Ik kon er niet tegen. Hoe wij als mens omgaan met die grote, maar zo kwetsbare dieren. Ik heb er een keer een spreekbeurt over gehouden op de basisschool. Daar stond normaal een half uur voor. Maar ik was een uur en een kwartier aan het woord. De leerkracht liet me mijn verhaal afmaken, blijkbaar was het niet te saai.”

“In mijn jonge jaren wilde ik me bij Greenpeace aansluiten om met kleine rubberbootjes walvisvaarders te gaan blokkeren. Maar ik kwam er achter dat ik misschien toch niet zo’n held ben. Ik bedacht dat ik er misschien beter voor ben toegerust om met mijn hersenen te proberen de wereld te redden.”

Hoe ziet Nederland er op het gebied van energie en klimaat uit in 2050?
“We staan op een belangrijk scharnierpunt. We staan aan de vooravond van een transitie naar een andere economie. We zijn nu zo ver dat we kunnen groeien naar een circulaire economie, waarin we onze grondstoffen hergebruiken en lokaal kunnen produceren. De mogelijkheden voor afvalscheiding, van het hergebruiken van grondstoffen, het hernieuwbaar maken van energie zijn enorm verbeterd. Maar nu moeten we dan ook doorpakken. We moeten naar een economie waarin energie zwaarder wordt belast als je meer gebruikt.

 

Ruud Koornstra Reus 2015

 

 

 

 

 

Dr. Prof. Jan Rotmans Reus 2014

 

 

 

 

 

 

Marjan Minnesma Reus 2013

 

 

 

 

 

 

 

Wubbo Ockels Reus 2012