Jan Terlouw – Duurzame Reus 2018 – geeft een lezing in Akkrum

Uitgesproken, divers en vol vertrouwen – Jan Terlouw – een markant mens met een uitgebreide staat van dienst. Bij veel mensen vooral bekend van de kinderboeken: ‘Koning van Katoren’, ‘Briefgeheim’ en ‘Oorlogswinter’. Zijn staat van dienst beperkt zich echter niet tot alleen schrijven. Ook in de politiek heeft hij een uitgebreide loopbaan. Begonnen als gemeenteraadslid in Utrecht, Tweede kamerlid en later als minister voor Economische zaken en Vicepremier in het kabinet Van Agt.

Momenteel is hij veelvuldig in het nieuws. Een bewuste keuze om actief lezingen te geven. Een oproep tot actie om de milieucrisis op te lossen. Het schrijven van zijn Boekenweekessay ‘Natuurlijk’ en de recente documentaire ‘Het is zo simpel’ waarin hij een kijkje in zijn leven geeft en ook andere duurzame pioniers aan het woord komen. Jan Terlouw zegt: ‘Duurzaam moet en duurzaam kan’. Een duurzame wereld is zijn missie. Als Reuzedei steunen wij deze missie volledig. We zijn dan ook vereerd om Jan Terlouw op 12 mei a.s. in Akkrum welkom te mogen heten. Waar hij het startschot gaat geven van alweer de 8ste editie van de Reuzedei, het evenement van Noord-Nederland, waar duurzaam leven, wonen en werken centraal staan.

De eretitel van duurzame Reus 2018 past hem. De constante oproep, zijn onvermoeibare missie is vooral op de jeugd gericht. We zijn de natuur aan het vernietigen. De politiek heeft te veel macht aan de markt overgelaten en hebben daardoor invloed laten gaan, waardoor het tij moeilijk te keren zal zijn. Hij heeft veel vertrouwen gekregen in de jeugd. De 40-ers en 50-ers zijn van de wederopbouw-generatie. Een generatie die gewent is dat het steeds beter gaat. De jeugd kijkt daar heel anders tegenaan. Het is hun toekomst. Volgens Jan Terlouw kan het tij wel keren, als we anders gaan handelen. Hij heeft zelf geen directe verantwoordelijkheid meer, maar voelt zich als een staatsburger met verantwoordelijkheidsgevoel. In zijn lezingen brengt hij dit alles naar voren. In heldere verwoordingen weet hij de vinger op de zere plek te leggen en mensen te inspireren met de wetenschap dat er oplossingen zijn. In zijn Boekenweekessay weet hij dit over te brengen: ‘We zullen de natuur tegemoet moeten treden als onze partner, niet als onze slaaf”, schrijft hij.

Dat en meer kunt u van hem horen tijdens de Reuzedei, zaterdag 12 mei 2018 om 11.00 uur in de Terptsjerke in Akkrum. Er zijn een beperkt aantal zitplaatsen. Kom op tijd, want vol = vol.