Reus 2017

Wij zijn er trots op dat Diederik Samsom dit jaar onze Reus is.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 kreeg Samsom een hoge plek op de kandidatenlijst van de PvdA en werd hij direct gekozen in het parlement. Hij was van 2003 tot 2011 woordvoerder milieubeleid. Verder heeft hij zich als Kamerlid beziggehouden met energiebeleid, infrastructuur en ontwikkelingssamenwerking. Samson was eerder directeur van het groene energiebedrijf Echte Energie en campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom lijsttrekker voor de PvdA. Zijn partij behaalde 38 zetels. Dat waren er acht meer dan bij de voorlaatste verkiezingen, maar net niet genoeg om de grootste partij van Nederland te worden. De ruime zetelwinst voor de PvdA was opmerkelijk, aangezien de partij enkele weken vooraf aan de verkiezingen in de peilingen op minder dan twintig zetels stond. Het uiteindelijke hoge zetelaantal werd door de media op het conto geschreven van Samsom. Volgens de pers en een meerderheid van de tv-kijkers presenteerde Samsom zich als beste tijdens de lijsttrekkersdebatten.

Politicus van het jaar in 2012, winnaar van de Nationale IQ-test en twee keer winnaar van de Nationale Nieuwsquiz … genoeg om Reus te worden genoemd! December vorig jaar verliet Samson de politiek. Wat doet de geboren Leeuwarder, nu woonachtig in Leiden, tegenwoordig? Gaat hij zich weer meer inzetten voor het klimaat, zoals zoveel ex-politici? U gaat het uit zijn eigen mond horen op de Reuzedei!